fbpx

Air Products tekent overeenkomst voor bouw ammonia-installatie op basis van groene waterstof

Air Products ondertekent samen met ACWA Power en NEOM een overeenkomst voor de bouw van een grootschalige faciliteit voor de productie van ammonia met behulp van groene waterstof. De installatie zal groene ammonia voor exportdoeleinden produceren. De productie-installatie, die een investering van 5 miljard dollar vergt, wordt in gelijke aandelen eigendom van de drie partners. Het project wordt gebouwd in NEOM, een nieuw model voor een duurzame maatschappij in Saoedi-Arabiё.  

De installatie is gebaseerd op bewezen technologie. Deze integreert op een innovatieve manier onder meer de opwekking van meer dan vier gigawatt hernieuwbare energie afkomstig van zonne- en windenergie; de productie van 650 ton waterstof per dag afkomstig uit elektrolyse; de productie van stikstof en de productie van 1,2 miljoen ton groene ammonia per jaar. Het project moet in 2025 in gebruik genomen worden.

Schone energie
Air Products wordt de exclusieve afnemer van de groene ammonia en is van plan die wereldwijd aan te bieden. Bijvoorbeeld voor de productie van groene waterstof voor de transportsector.  “We zijn vereerd dat we kunnen samenwerken met ACWA Power en NEOM en dat we onze technologie kunnen inzetten om de droom van 100 procent groene energie te realiseren”, lichtte Seifi Ghasemi, CEO van Air Products toe. “Dankzij het gebruik van zonne- en windenergie voor het omzetten van water in waterstof zal dit project een absoluut schone energie leveren. En dat op een enorme schaal. Het zal  de jaarlijkse uitstoot van CO2 met drie miljoen ton verminderen. Daarnaast vermindert het luchtvervuilende emissies en andere vervuiling met een hoeveelheid vergelijkbaar met de uitstoot van 700.000 auto’s.”

 

MEER NIEUWS

Vergunning voor ammoniaktank OCI Terminal Europoort

10 april 2024 - OCI Terminal Europoort heeft een vergunning gekregen voor de bouw van een nieuwe, grote ammoniaktank. Deze tank krijgt een opslagcapaciteit van ...

Climax Molybdenum bouwt nieuwe installatie voor 75% verdere verlaging van uitstoot zwaveldioxide

9 april 2024 - Climax Molybdenum produceert al 60 jaar molybdeenproducten in de Botlek. Molybdeen is een metaal dat lijkt op vele andere metaalsoorten, maar ...