fbpx

DCMR maakt balans op van winterperiode

De vrieskou van afgelopen periode had enkele gevolgen voor bedrijven in de chemische industrie in Zeeland. De problemen zijn volgens milieudienst DCMR beperkt gebleven tot enkele bevroren filters en pompen, een alarm dat steeds afging, een lekkage in een luchtgekoeld systeem en storing aan bluswatervoorzieningen. Al met al was het aantal meldingen van bedrijven over problemen met de strenge vorst beperkt. Een bedrijf ontdekte juist dankzij het winterweer een lekkage vroegtijdig omdat een donkere plek zichtbaar werd in de sneeuw.

Alarmstoring

Het meest hinderlijk voor de omgeving was de storing aan een alarmsysteem bij Kemira. De meldkamer van DCMR is op zondagavond 7 februari tientallen keren gebeld door bezorgde Rozenburgers, die voortdurend een alarm hoorden afgaan. Na onderzoek door de meldkamer bleek dat het alarm bij het chemische bedrijf door de strenge vorst defect was. Het moest handmatig worden afgezet.

Vorstprocedure

Chemiebedrijven hebben vorstprocedures om problemen te voorkomen. Bijvoorbeeld het legen van leidingen of het openzetten van het stoomleidingen voor doorstroom en verwarming. Als er twijfel ontstaat of een bedrijf het onder controle heeft, gaan toezichthouders op pad om bij het bedrijf zelf te controleren.

Dooiperiode

De dooiperiode heeft weer andere mogelijke gevolgen. Leidingen die kapotgevroren waren, kunnen gaan lekken, smeltwater kan bedrijfsprocessen beïnvloeden. Tot nu toe heeft DCMR nog geen ongeregeldheden geconstateerd.

 

 

MEER NIEUWS

Eerste boring Porthos is een feit

15 april 2024 - Op zaterdag 13 april was het zo ver, de eerste boring voor Porthos is een feit. Op de Maasvlakte is een ...

Vergunning voor ammoniaktank OCI Terminal Europoort

10 april 2024 - OCI Terminal Europoort heeft een vergunning gekregen voor de bouw van een nieuwe, grote ammoniaktank. Deze tank krijgt een opslagcapaciteit van ...