fbpx

Derde ontgassingsproef in Rotterdamse haven

Deze week vond een ontgassingsproef plaats in de Rotterdamse Haven. Het is de derde in een serie proeven met verschillende ontgasinstallaties aan de wal. De proeven zijn onderdeel van een zoektocht naar alternatieven voor varend ontgassen van tankschepen.

Varend ontgassen

Tankschepen die hun vloeibare lading hebben gelost, moeten de tankruimten ontdoen van achtergebleven dampen. Pas daarna kunnen ze een nieuwe lading aan boord nemen. Nu gebeurt dat nog vaak door tijdens de vaart de ruimen te ventileren, het zogenaamde varend ontgassen. Sommige stoffen die daarbij vrij in de buitenlucht terecht komen, zoals benzeen en benzine, kunnen schadelijk zijn voor het milieu en voor de gezondheid van omwonenden en opvarenden. Daarnaast kan het (stank) overlast opleveren.

Landelijk verbod

Ontgassen naar de buitenlucht van onder andere benzeen en benzine is in de gehele provincie Zuid-Holland verboden, dus ook in de Rotterdamse haven. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil in 2024 varend ontgassen in heel Nederland gaan verbieden. Een landelijk verbod zou de uitstoot van schadelijke stoffen bij dit proces met 98 procent kunnen verminderen.

Samenwerking

Voor de proeven in de Rotterdamse Haven werken het Rotterdams Havenbedrijf, de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond en DCMR Milieudienst Rijnmond samen met de provincie Zuid-Holland, de gemeente Rotterdam en het bedrijfsleven. DCMR  directeur Rosita Thé: “Ontgasinstallaties zijn cruciaal om varend ontgassen te stoppen. Schepen kunnen straks eenvoudig en dichtbij hun ruimen gecontroleerd ontdoen van overtollige gassen. En dat is belangrijk. De uitstoot van één keer ontgassen is soms vergelijkbaar met de uitstoot van die damp bij een industrieel bedrijf over een heel jaar.”

 

MEER NIEUWS

Eerste boring Porthos is een feit

15 april 2024 - Op zaterdag 13 april was het zo ver, de eerste boring voor Porthos is een feit. Op de Maasvlakte is een ...

Vergunning voor ammoniaktank OCI Terminal Europoort

10 april 2024 - OCI Terminal Europoort heeft een vergunning gekregen voor de bouw van een nieuwe, grote ammoniaktank. Deze tank krijgt een opslagcapaciteit van ...