fbpx

Havenbedrijf ziet af van ontwikkeling Landtong van Rozenburg

4-1-2022 Goed nieuws voor de bewoners van Rozenburg, hun geliefde landtong wordt niet verder ontwikkeld als haven- en industriegebied. Dit zijn de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam overeengekomen. De landtong blijft hiermee behouden als groen recreatiegebied.  

“Met deze afspraken komt het college tegemoet aan een vurige wens van de Rozenburgers en van de gemeenteraad, én lossen we onze eigen belofte voor een groene landtong in”, verklaart wethouder Roos Vermeij van de gemeente Rotterdam. “Het geduld van Rozenburg is de afgelopen periode enorm op de proef gesteld. Ik ben blij dat we na vele constructieve gesprekken met het Havenbedrijf nog voor het einde van het jaar een akkoord hebben bereikt.”

Verhuizing

Het Havenbedrijf, dat het ontwikkelrecht voor het gebied had, ontvangt van de gemeente compensatie voor het afzien van dat recht. Eerder afgesproken plannen, zoals walstroom en windenergie, worden wel doorgezet. Op de landtong is nu nog Educatief Informatiecentrum Mainport Rotterdam gevestigd, dit zal verhuizen naar de Tweede Maasvlakte. De afspraken en financiële onderbouwing van het akkoord worden de komende tijd uitgewerkt.

Onstaan

Veel Rozenburgers waren onaangenaam verrast toen bekend werd dat het Havenbedrijf Rotterdam een distributiecentrum van 10 hectare wilde gaan bouwen op de landtong. Volgens de Rozenburgers is de landtong aan Rozenburg gegeven als recreatiegebied, ter compensatie van de natuur die is opgeofferd voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte.  De landtong ontstond in de jaren zestig door het graven van het Calandkanaal en de aanliggende havens. In tientallen jaren ontwikkelde zich hier spontaan een natuurgebied dat rijk is aan bloemen, insecten en dieren. Zo nestelen in het gebied veel (trek)vogels en grazen er Konikpaarden en Schotse Hooglanders. In de wijde omgeving is vrijwel geen plek waar zoveel vlinders voorkomen. Het gebied is eigendom van het Havenbedrijf RotterdamRijkswaterstaat en de gemeente Rotterdam, het beheer wordt gevoerd door Stadsbeheer Rotterdam.

 

Bronnen: Europoortkringen, Rijnmond.nl, ARK Natuurontwikkeling

MEER NIEUWS

  • Ducor

Ducor neemt volgende stap in aanpak verlies van granulaatkorrels

30 maart 2023 – Op het terrein van Ducor Petrochemicals is vorige week een Truck Blow Off Station, TBOS-installatie, in gebruik genomen. Dit systeem zorgt ...

  • Molecuul waterstof

Informatieavond Waterstof en Veilig Wonen voor bewoners

2 maart 2023 – De Rotterdamse haven speelt een belangrijke rol in de import en export van waterstof, een rol die de komende jaren alleen ...