fbpx

LyondellBasell duikt in de geschiedenis van nieuw kantoorgebouw

11-2-2022 – De naam van LyondellBasells nieuw te bouwen kantoorgebouw, De Nieuwe Sluis, komt niet zomaar uit de lucht vallen. De naam is gebaseerd op de geschiedenis van de locatie. Voor de aanleg van industriegebied Botlek lag op deze plek namelijk het dorpje Nieuwesluis. Om meer te weten te komen over de geschiedenis van de locatie bezocht Suzanne Jurczik van LyondellBasell streekhistoricus Nick Werring, werkzaam als archivist voor het Streekarchief Voorne-Putten.

Aan de hand van een stokoude kaart legt Nick uit hoe het dorp ontstond en al een keer verhuisde naar een nieuwe locatie. Daar kreeg het de naam die ook het nieuwe kantoorgebouw van LyondellBasell zal krijgen: “Nieuwesluis werd naast een nieuw gebouwde uitwatersluis aangelegd, gebouwd om het water van de polder te lozen op de Maas. De nederzetting zou eigenlijk Nieuw Heenvliet heten, maar werd in de volksmond al snel Nieuwesluis”.

Nieuwe bestemming
Het dorp moest na de Tweede Wereldoorlog uiteindelijk wijken voor de aanleg van de Botlek. Nick: “Aanvankelijk zou alleen Heenvliet wijken voor de industrie. Maar doordat twee geplande kanalen steeds zuidelijker kwam te liggen, moest ook Nieuwesluis eraan geloven.” Van het dorp is vrijwel niets meer over volgens Nick: “Landhuis De Oliphant is het enige dat nog resteert. Het werd wel afgebroken maar is op een andere plek opnieuw opgebouwd.” De plek waar LyondellBasell een nieuw kantoorgebouw gaat bouwen, is een nieuw stuk bedijkte polder, dat oorspronkelijk bij het landhuis hoorde. Klik hier voor de video van het interview.

 

MEER NIEUWS

Vergunning voor ammoniaktank OCI Terminal Europoort

10 april 2024 - OCI Terminal Europoort heeft een vergunning gekregen voor de bouw van een nieuwe, grote ammoniaktank. Deze tank krijgt een opslagcapaciteit van ...

Climax Molybdenum bouwt nieuwe installatie voor 75% verdere verlaging van uitstoot zwaveldioxide

9 april 2024 - Climax Molybdenum produceert al 60 jaar molybdeenproducten in de Botlek. Molybdeen is een metaal dat lijkt op vele andere metaalsoorten, maar ...