fbpx

Meer afvalscheiding dankzij nieuwe technieken bij AVR

Drie tot vier keer meer kunststof dat uit afval gescheiden wordt, dat is het resultaat van de nieuwe scheidingstechnieken waarvan  AVR gebruik maakt. Het afvalverwerkingsbedrijf kan nu meer plastic en drankenkartons uit het restafval halen dan de consument zelf kan doen door afvalscheiding. Daarnaast neem ook de kwaliteit van het afval toe.

AVR scheidt met 24/7 sorteerlijnen maar liefst 215 miljoen kilogram restafval per jaar. Dat staat gelijk aan het restafval van ongeveer 1 miljoen mensen. De installaties zijn uitgerust met de nieuwste en modernste technische snufjes. Ongeveer tien tot vijftien procent van het afval dat over de band gaat, bestaat uit plastics en drankenkartons. Dit plastic bestaat uit verschillende soorten: folies, 2D en 3D mixplastic. Het overgebleven restafval gaat verder via een band naar de afval- en energiecentrale waar het wordt omgezet in energie en grondstoffen.

Stofzuigers van gerecycled plastic

Marco van Velzen, procestechnoloog scheidingsinstallatie AVR Rozenburg, bewaakt de kwaliteit van het plastic dat de scheidingsinstallatie uit het huishoudelijk afval haalt. “Het is enorm interessant om te zien waar de recyclingwereld nu staat en hoe snel die zich ontwikkelt. De kwaliteit van gescheiden kunststoffen gaat hard vooruit en de vraag naar sommige types stijgt. Neem polypropyleen, dat onder meer wordt gebruikt in stofzuigers. Dat type kunststof is niet aan te slepen nu steeds meer bedrijven overstappen op gerecycled polypropyleen. Nascheiding is een groot succes. Dat zien we niet alleen bij AVR zelf, ook  gemeenten merken dat. We bedienen er steeds meer. De cijfers zijn keihard: als je mensen zelf afval laat scheiden, kom je in stedelijke gebieden aan de vier of vijf kilo kunststof per jaar per inwoner.  Met de installatie halen we vijftien tot twintig kilo.” Rustig achterover leunen terwijl de machines het werk doen, is er echter nog niet bij. Marco: “Er zijn nog wel wat verbeterpuntjes. Zo vliegt het vuil uit het plastic alle kanten op en schoonmaken gebeurt nog handmatig.”

 

MEER NIEUWS

Air Products en Air Liquide betrokken bij Nederlandse project voor CO2-reductie Porthos

orthos, het project voor CO2-afvang en opslag in Rotterdam, ligt op koers. Vanaf 2024 zal jaarlijks 2,5 miljoen ton CO2 van de industrie worden opgeslagen in lege gasvelden onder de Noordzee. Eind vorig jaar hebben vier bedrijven, waaronder Air Liquide en Air Products, samen ingeschreven voor in totaal 2 miljard euro uit de SDE++-regeling (subsidie voor bedrijven die willen investeren in CO2 reductie) voor de komende 15 jaar. Afvang en opslag van CO2 is een van de voordeligste manieren om op korte termijn de klimaatdoelen te halen.

  • Theemswegtracé

Bedrijven van Burengesprek nauw betrokken bij bouw Theemswegtracé

De onderbouw van het Theemswegtracé, de nieuwe havenspoorlijn in de Botlek , is zo goed als voltooid.  Het Theemswegtracé is een ruim vier kilometer lang traject van een betonnen spoorviaduct en twee stalen boogbruggen. SaVe, een bouwcombinatie van BESIX, Dura Vermeer, Mobilis, Hollandia en Iemants, is verantwoordelijk voor de bouw van het betonnen viaduct, dat grotendeels langs en soms zelfs over de terreinen van de nabijgelegen bedrijven loopt, waaronder de bedrijven van Burengesprek als Air Liquide, Vopak, Huntsman en Lyondellbasell. Een nauwe samenwerking tijdens de bouw was daarom van groot belang, om de veiligheid van de bouw, de bedrijven en de omgeving te garanderen. VolkerRail neemt het project nu over voor de aanleg van de zogenoemde bovenbouw, de sporen en technische systemen van de spoorlijn.