fbpx

Nieuwe stoomturbine AVR levert warmte aan 100.000 huishoudens

Afvalverwerkingsbedrijf AVR Rozenburg krijgt in 2020-2021 een nieuwe stoomturbine, Turbine F. Een flinke stap vooruit, niet alleen in vermogen maar ook in het verkleinen van de CO2-voetafdruk van het bedrijf. Door de nieuwe turbine kan AVR meer energie halen uit restafval en gaat nog minder energie in rook op.

De bestaande Turbine B is inmiddels bijna vijftig jaar oud. Deze turbine wordt vervangen door een nieuwe tegendrukturbine van Siemens. Deze moderne krachtpatser kan op volle kracht 22 megawatt elektriciteit leveren. Tegelijkertijd blijft hij ook goed draaien bij vijf megawatt terwijl er efficiënt lagedrukstoom wordt gemaakt. Goed nieuws voor de productieafdeling, want hierdoor is AVR niet meer alleen afhankelijk van de bestaande turbines en kan het bedrijf voldoen aan de voorziene vraag voor processtoom en stadsverwarming.

Planning

In 2018 zijn de voorbereidingen gestart. Inmiddels is de nieuwe turbine-installatie besteld en is de oude installatie gesloopt. Naar verwachting starten de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwe turbine in mei 2021. Eerste kwartaal 2022 zal de nieuwe installatie dan lagedrukstoom en elektriciteit gaan leveren. De nieuwe turbine-installatie kan op maximaal vermogen 60.000 huishoudens voorzien van elektriciteit en tegelijkertijd aan 100.000 huishoudens warmte leveren.

 

MEER NIEUWS

Eerste boring Porthos is een feit

15 april 2024 - Op zaterdag 13 april was het zo ver, de eerste boring voor Porthos is een feit. Op de Maasvlakte is een ...

Vergunning voor ammoniaktank OCI Terminal Europoort

10 april 2024 - OCI Terminal Europoort heeft een vergunning gekregen voor de bouw van een nieuwe, grote ammoniaktank. Deze tank krijgt een opslagcapaciteit van ...