fbpx

Proefritten nieuwe goederenspoorverbinding Botlekbrug

Afgelopen weekend vonden enkele proefritten plaats op de nieuwe goederenspoorverbinding over de Botlekbrug. Het spoor is op dit moment nog niet in gebruik, dit zal nog enkele maanden duren. De komende tijd zullen nog meer testen worden uitgevoerd. Naar verwachting zal in de zomer van dit jaar de eerste officiële goederentrein over de brug rijden. De nieuwe spoorverbinding is van groot belang voor het treinvervoer van de Rotterdamse haven.

De proefritten op 6 en 7 maart waren onder meer nodig omdat de steile helling van de brug een beperking kan opleveren voor goederentreinen. Daarom hebben er in het afgelopen weekend testritten plaatsgevonden waar er met goederentrein van 1200 ton met 80 kilometer per uur over de brug werd gereden. De komende tijd worden nog meer testen uitgevoerd, zo zullen er ook goederentreinen van 2400 ton en treinen van 600 meter lang over het nieuwe spoor rijden. Tijdens de testen wordt gecontroleerd of de verschillende systemen van de spoorbrug en het deel voor auto’s goed samenwerken.

Meer capaciteit

De Botlekbrug is één van de grootste hefbruggen ter wereld met een lengte van 1,2 kilometer. De brug over de Oude Maas is in 2015 opnieuw gebouwd om meer capaciteit te kunnen verwerken. Hij is hoofdzakelijk in gebruik als alternatief voor de Botlektunnel, bijvoorbeeld door langzaam wegverkeer en vervoer van gevaarlijke stoffen. In 2017 werd aan een nieuw spoor over de Botlekbrug begonnen. De Botlekspoortunnel verving de brug tijdens de aanleg. De nieuwe gerealiseerde Botlekbrug is drie keer zo breed en 14 meter hoog, zes meter hoger dan de oude brug, en kan daarmee meer weg- en treinverkeer aan. De nieuwe brug heeft twee aparte hefdelen zodat schepen vanuit beide richtingen elkaar tegelijk kunnen passeren. Daardoor hoeft de brug minder vaak open voor passerende schepen: het aantal openingen daalt van vijftig naar twintig keer per dag. Goed nieuws voor de scheepvaart én voor het trein- en wegverkeer.  

Bron: Prorail

MEER NIEUWS

  • Aftellen naar het afzinken van tunneldelen Maasdeltatunnel

Aftellen naar het afzinken van tunneldelen Maasdeltatunnel

24 oktober 2022 – Het heeft een tijd geduurd, maar het aftellen is begonnen. Op 31 maart en 15 april 2023 staat het afzinken van ...

  • Spoken word video

Ingrediënten voor een goed gesprek – Marco Martens | Burengesprek Botlek Europoort

11-10-2022 - Afgelopen mei vond onze eerste fysieke bijeenkomst plaats in Rozenburg. Een avond vol goede gesprekken en discussies. Ook aanwezig op deze avond: woordkunstenaar ...