fbpx

Xycle bouwt in 2022 nieuwe fabriek voor recycling plastic

13-06-2022 – Het bedrijf Xycle staat op het punt een nieuwe fabriek te bouwen die jaarlijks 20.000 ton aan niet-mechanisch recyclebaar plastic omzet in duurzame grondstoffen. De fabriek komt te staan aan de Rijndwarsweg in de Europoort. Met de komst van deze nieuwe fabriek krijgt de chemische industrie een verantwoorde alternatieve grondstof voor de productie van nieuwe kunststoffen.

Xycle is een joint venture van NoWit, Patpert, Teknow Systems en Vopak. Het bedrijf werkt al ruim 14 jaar aan een techniek om op grote schaal niet-mechanisch recyclebaar plastic afval om te zetten in een andere grondstof. Het plastic wordt zonder toevoeging van zuurstof verhit, valt uiteen en kan zo opnieuw worden ingezet als grondstof. Naar verwachting is de fabriek operationeel in het vierde kwartaal van 2023.

Wereldwijd uitrollen
Rotterdam is voor Xycle een eerste stap. Naast deze installatie die 20.000 ton plastic omzet in ongeveer 20 miljoen liter vloeibare koolwaterstoffen, wil Xycle ook fabrieken openen met een capaciteit van 80.000 tot 100.000 ton plastic per jaar. Dit met als doel de nieuwe techniek van Xycle wereldwijd uitrollen.

Circulaire oplossing
Wereldwijd wordt er momenteel minder dan een kwart van al het plastic afval gerecycled. Xycle heeft een techniek ontwikkeld om niet-mechanisch recyclebaar plastic op een duurzame manier te verwerken. Zo zijn er onder andere minder grondstoffen nodig bij de productie van kunststoffen. Ook draait de machine op brandstof die zij zelf produceert. Deze nieuwe manier van recyclen zorgt voor het minder nodig hebben van grondstoffen, maar ook het terugdringen van de CO2 uitstoot.

Bron tekst: Vopak
Bron beeld: Xycle Group

MEER NIEUWS

  • Aftellen naar het afzinken van tunneldelen Maasdeltatunnel

Aftellen naar het afzinken van tunneldelen Maasdeltatunnel

24 oktober 2022 – Het heeft een tijd geduurd, maar het aftellen is begonnen. Op 31 maart en 15 april 2023 staat het afzinken van ...

  • Spoken word video

Ingrediënten voor een goed gesprek – Marco Martens | Burengesprek Botlek Europoort

11-10-2022 - Afgelopen mei vond onze eerste fysieke bijeenkomst plaats in Rozenburg. Een avond vol goede gesprekken en discussies. Ook aanwezig op deze avond: woordkunstenaar ...